Interiér produkčnej spoločnosti

Prišiel čas na zmenu, pretože rozrastajúci sa tím produkčnej spoločnosti a štúdia, potreboval väčší priestor, a tak sa začal majiteľ obzerať po novej adrese. Kreatívneho majiteľa oslovil priestor bývalej reštaurácie na prízemí bytového domu.

Zo starej adresy sa museli presťahovať čo najskôr, naťahovanie času by zvyšovalo náklady. Požiadavky investora kládli dôraz na kreativitu a jedinečnosť interiéru s vtipom a nadhľadom, ale za predpokladu maximálnej funkcie za minimálne náklady.

Začali sme vyčistením celého priestoru od všetkých nepotrebných konštrukcií a zariadenia. Ostal holý, otvorený priestor, ktorý až teraz skutočne ukázal svoj veľký potenciál. Kým sa odstraňovali z bývalej reštaurácie všetky nepotrebnosti a konštrukcie, my sme pracovali na novej logickej dispozícii. V podstate sme mali voľnú ruku, pretože sa začínalo s jedným veľkým otvoreným priestorom avšak ani tu sme sa nevyhli drobným  obmedzeniam. Hlavne to bolo umiestnenie a katastrofálna kvalita stúpačiek z bytov nad týmto priestorom. Neustále pretekali a bojujeme s tým doteraz, pretože ich výmena by bola investícia pre celý bytový dom a to nepripadalo do úvahy. Takže sme ich len opravili ale vzhľadom ku kvalite, ktorá tam je sme museli počítať s prístupom k týmto rozvodom inštalácie pre prípadné ďalšie opravy. Preto sme vymysleli drevený podhľad z tatranských profilov aby sa jednoduchou demontážou, bez katastrofických scenárov a zbytočných komplikácii, dalo dostať k problematickej stúpačke. Javí sa to ako najjednoduchšie a najúspornejšie riešenie a zároveň vnáša do interiéru jemne industriálneho interiéru trocha ľudského tepla.

Kontrastom k drevu je  podlaha vo svojej industriálnej surovej podobe. Priznanie skutočnosti sme využili ako estetický prvok a pôvodnú podlahu aj s jej nedostatkami sme akceptovali, pretože budova nerovnomerne sadá čo sa prejavilo na podlahe jemnými prasklinami. Takže sme ju iba vyrovnali nivelačným poterom a natreli epoxidovým náterom. Jemné praskliny, ktoré postupne vzniknú sme povýšili na zámer.

Potrebovali vytvoriť niekoľko samostatných nahrávacích štúdií a spoločný priestor, s uvoľnenou atmosférou na spoločné debaty a oddych. Nemala chýbať ani oficiálna zasadačka, určená na stretnutia s klientmi a firemné schôdze. Samozrejmosťou bola kuchynka a hygienické zázemie. Kuchynka je finančne minimalizovaná ale s nadhľadom a vtipom funkčne maximalizovaná. Materiál skriniek a políc korešponduje s podhľadom a vyniká na čiernom podklade.

Jednotlivé štúdiá sú ukryté za čiernou stenou natretou obyčajnou tabuľovou farbou, čím sa  vyriešil problém informačného systému za minimálne náklady. Stena slúži aj na dôležité odkazy. Dôležitou podmienkou bolo tiež maximálne odhlučnenie ako jednotlivých miestnosti medzi sebou, tak aj celého priestoru od obytných častí domu. Využili sme na to akustický sadrokartón a v jeho konštrukcii je ešte pridaná zvuková izolácia. Dve štúdiá nemajú okná a priame vetranie, avšak výmena vzduchu je tu zabezpečená rekuperáciou a núteným vetraním. Plus je k tomu pridaná klimatizácia v každej miestnosti, pretože ich technické a počítačové vybavenie produkuje dosť tepla.

Majiteľ spoločnosti pridal ruku k dielu a svoju kreativitu premenil na vlastnoručne vyrobené „hand made“ lampy nad barovým pultom pri kuchynke a nad stolom v zasadačke. Pôvodný nápad, zohnať originál plechovky od Andyho Warhola a tie využiť ako tienidlo, sa nepodarilo zrealizovať, a tak o dizajn svietidiel sa postarali obyčajné zaváraninové poháre. Samozrejmosťou sú úsporné studené žiarovky. Tiež efektné industriálne lampy nad stolom v zasadačke vznikli pod rukami majiteľa. Jednoduché kovové vedrá boli vyvŕtaním otvorov pre elektrický kábel, premenené na dizajnové svietidlá – náklady minimálne.

Staré kreslá dostali nové čalúnenie a drevené palety tu získali nové využitie. Majiteľ bol otvorený dobrým kreatívnym nápadom a tak príručné stolíky v spoločnej hale vznikli z drevených paliet, jednoduchým pridaním skla a koliesok. Podobne zmenili funkciu drevených paliet aj v prípade vešiakov, kde stačilo poriadne ich prebrúsiť, ošetriť drevo, pridať zopár háčikov a hotovo.

Minimalizmus kúpeľne osviežuje zrkadlo so zdobeným rámom kúpené v bazáre. Ani tu nesmeli chýbať štúdiové svietidlá, ktoré sa objavujú v celom interiéri.

Share