BYT V ŠTÝLE OSTROVA BALI

Spôsobu, akým sme pretvorili relatívne malý, dvojpodlažný byt na vzdušné a priestranné bývanie v štýle ostrova Bali sa venovala aj publikácia Dom a byt. Dôraz na detail, spoločný duch celého obydlia a dômyselná kreativita, to všetko z dielne Greenstudio. ( DOM A BYT )

10 dom a byt interier bytu-page-001 10 dom a byt interier bytu-page-002 10 dom a byt interier bytu-page-003

Bývanie v atmosfére pokoja

Dispozícia obytného priestoru tohto mezonetového bytu si vyžadovala veľkorysé riešenie nižšieho dolného podlažia, a preto otvorenie interiéru po celej ploche dolného podlažia bytu bolo viac menej nutnosťou, pretože byt pôdorysnou plochou (dolné podlažie: 46,95 m  2 +15,20 m2 terasa, horné podlažie:45,16 m2+ 5,59 m2 balkón) patrí skôr k tým menším. Akékoľvek rozčlenenie priestoru priečkou by vyvolávalo pocit stiesnenosti a úplne by zanikol efekt z veľkej presklenej steny, cez ktorú sa vychádza na zaujímavý balkón, ktorý je umiestnený po celej šírke bytového priečelia. Horné podlažie bytu rieši súkromnú zónu bytu, ktorú tvorí spálňa, pracovňa a hygienické priestory.

Otvorená dispozícia prízemia, tvoreného menším kuchynským centrom s veľkým jedálenským stolom a priestorom obývačky ako spoločenskou zónou, ponúka veľa dopoludňajšieho svetla a slnka, pretože byt je otočený na juhovýchod. Slnečný svit v určitom čase dňa však začína vadiť, a tak sa ako prvé riešilo zatienenie. Z dizajnového a technického hľadiska boli navrhnuté široké hliníkové lamely šedej farby, ktoré sa pohybujú v umelohmotných puzdrách, a tak zabezpečujú bezhlučnú prevádzku. Svojou dĺžkou a mohutným vzhľadom opticky rozširujú veľkosť presklenia. Vytvára sa tak neopakovateľná atmosféra, ktorá sa mení každý deň s intenzitou slnečného svitu a scenériou oblakov, pretože ide o byt na najvrchnejšom podlaží „vežiaka“. Dispozícia poschodia je jednou časťou podriadená funkcii oddychu, v druhej menšej časti sa dispozícia podriadila riešeniu samostatnej pracovne, kde dominuje výpočtová technika

Majitelia bytu mali dosť vyhranenú predstavu o materiáloch, ktoré by sa mali v byte použiť (exotické drevo) a aj jasnú predstavu o množstve mobiliáru, ktorým chceli byt zariadiť. Dizajn zvolili v minimalistickom štýle inšpirovanom nábytkom z exotickej krajiny Bali. Obdobne sa kreovali požiadavky na spálňu s hygienickým zariadením na poschodí mezonetu. Návrh zverili do rúk architektovi, ktorý v prvej fáze narazil na problém, že naše nábytkárske obchodné domy nemajú dostatočnú ponuku originálnych, tvarovo zaujímavých solitérov z exotického dreva, o ktoré mali majitelia bytu záujem. Ešte väčším problémom boli doplnky k nábytku – nástenné vešiaky, poličky či originálne skrinky, ktoré by podopierali alebo ukryli audiovizuálnu techniku v čase, keď sa nepoužíva. Po tomto zistení sa pristúpilo k riešeniu atypických výrobkov z exotických drevín u nás, na Slovensku. Tento fakt spôsobil zmenu prístupu k riešeniu celého bytu. Keďže sa skoro každý kus nábytku musel vyrábať na mieru, architekt riešil koncepciu bytu ako jeden celok – steny, podlahy, stropy, schodište, kuchynská linka aj jedálenský kút museli byť farebne, tvarovo a materiálovo zladené. Základom celého riešenia bolo zharmonizovanie komunikačných trás po byte.

„Rozkladanie“ nábytku a jeho posúvanie v počítačových verziách sa našlo optimálne riešenie. Výsledkom vizualizácií rozmiestnenia nábytku vznikli dve trasy. Prvá okolo jedálenského stola na terasu, druhá zakomponovala schodište do obývačky. Vzhľad schodišťa tak musel získať punc výtvarnosti a preto sa zvolilo kovové vysoko leštené zábradlie a celodrevený obklad jednotlivých stupňov. Funkčným je aj priestor pod schodišťom, kde je teraz chladnička na občerstvenie a skrinka s audiotechnikou. Pod schodiskom sa ešte nachádza bar, ktorého každý jeden priestor sa dá vysunúť. V zásuvkách sú poháre, fľaše a všetko, čo je potrebné k podávaniu nápojov.

Zjednocujúcim prvkom, z ktorého vychádzala farebne ostatná časť interiéru je farba drevenej plávajúcej podlahy. Masívna teaková podlaha, žiaden laminát. Tomu farebnému odtieňu sa prispôsobila aj farebnosť stropnej svetelnej scény a orámovanie podsvietenej sklenenej plastiky na bočnej stene – fontána alebo tzv. vodná stena – použitá drevina okolo nej je iroko. Iroko sa tiež použilo aj v „kuchynskej“ časti obytného priestoru.

Samostatnú kapitolu tvorí riadenie intenzity svetelných scén. Svetlo zabezpečujú malé žiarivky „ledky“ a svetlo bielej farby, ktoré môžete navzájom kombinovať a aj ich intenzitu, čo znamená, že môžete rozsvietiť jedno alebo aj všetky svetlá. Podsvietená sklenená plastika môže byť rôznofarebná a dotvárať večernú atmosféru v takej nálade akú si po vyčerpávajúcom pracovnom dni želáte, prostredníctvom farebného „led“ pásu po obvode plastiky a v jej strede. Jej ovládanie funguje na diaľkový stmievač. V podobnom duchu relaxu sa riešil aj interiér oddychovej časti bytu. Spálňa aj hygienické centrum poskytujú dostatok súkromia v kvalitnom, na mieru vyrobenom nábytku. Ponúkajú oživenie a zároveň punc tajomnosti.

Exkluzívnosť pridávajú týmto priestorom doplnky ako kamenné umývadlo, sklenená sprcha či kamene v spálni. Je to nevšedné riešenie, ale spolu s dekoráciou stien, obrazmi, plastikami, fotografiami… dotvára jedinečnú atmosféru bytu.

Vzhľadom na to, že drevo nikdy nestratí prirodzené teplo a svoju estetickú hodnotu, atmosféra pokoja a pohody bude z tohto bytu vyžarovať dlhé roky.

Share